Scenariu: Transnistria ar putea obține 11 locuri în Parlamentul de la Chișinău
7 Mai 2012 12:31
1988 0 tribuna.md
Introducerea sistemului electoral uninominal ar accelera procesul de reintegrare a țării – de această părere este expertul IDIS „Viitorul”, Leonid Litra. El este autorul unei analize privind efectele schimbării sistemului electoral în Republica Moldova pornind de la discuțiile care au apărut în ultima vreme la această temă.

Introducerea sistemului electoral uninominal ar accelera procesul de reintegrare a țării – de această părere este expertul IDIS „Viitorul”, Leonid Litra.

El este autorul unei analize privind efectele schimbării sistemului electoral în Republica Moldova pornind de la discuțiile care au apărut în ultima vreme la această temă.

În opinia sa, unul din scenariile care poate fi aplicat în cazul sistemului uninominal  este următorul: doi deputați în fiecare raion (32×2=64), 18 – din Chișinău, 8 – din Bălți și 11 – din regiunea transnistreană.
„Urmează ca circumscripțiile electorale să fie create pentru a satisface algoritmul de mai sus”, susține expertul.
El amintește că „cele mai multe referinţe au fost făcute de către liderul Partidului Liberal Democrat din Moldova, Vlad Filat, care pledează pentru un sistem electoral mixt, în care jumătate din deputați ar fi aleși pe circumscripții electorale uninominale, iar ceilalți pe liste de partid”.
„Spre deosebire de PLDM, colegii de coaliție din Partidul Democrat, și, în special Vlad Plahotniuc, sprijină un alt model – trecerea la un sistem electoral uninominal absolut, care prevede alegerea deputaților exclusiv pe circumscripții electorale uninominale, cu scrutin în două tururi, în cazul în care niciunul din candidați nu reușeste să acumuleze în primul tur 50% + 1 din sufragii”, susține Leonid Litra.
Autorul crede că, „schimbarea sistemului electoral se face în detrimentul opoziției, iar partidele AIE vor fi avantajate de noul sistem, nemaivorbind de calitatea funcționării Parlamentului și a dezbaterilor din Legislativ care ar putea fi afectate”.
„În pofida acestui fapt, este rațională schimbarea sistemului pentru a accelera procesul de reintegrare a țării și a include reprezentanții din raioanele de est în viața politică a Republicii Moldova”, concluzionează expertul.
Comentarii: 0  
 
TAGURI