Belarusul şi Kazahstanul au obiecții vizavi de semnarea acordului privind crearea Uniunii Eurasiatice cu Rusia
29 Aprilie 2014 15:46
2475 0 Drăgălina Garștea Democracy
Belarusul și Kazahstanul nu sunt gata să semneze acordul privind crearea Uniunii Eurasiatice cu Rusia. Țările partenere consideră că sunt prea multe derogări la regulile comune vamale, în favoarea Moscovei.  
Belarusul și Kazahstanul nu sunt gata să semneze acordul privind crearea Uniunii Eurasiatice cu Rusia. Țările partenere consideră că sunt prea multe derogări la regulile comune vamale, în favoarea Moscovei.
Pentru astăzi, 29 aprilie, la Minsk este programată ședința Consiliului economic suprem eurasiatic la nivelul președinților Rusiei, Belarusului și Kazahstanului. Pe ordinea de zi sunt incluse, aprobarea acordului privind formarea Uniunii Economice Eurasiatice din trei state și acceptarea unor noi membri în Uniunea Vamală.
Potrivit unor date, Uniunea Eurasiatică trebuie să devină funcțională începând cu 1 ianuarie 2015. Ideea de a forma acest parteneriat a apărut în martie 1994, la inițiativa președintelui Kazahstanului, Nusultan Nazarbaiev. După 20 de ani, Rusia, Belarus și Kazahstan continuă să promoveze acest proiect privind spațiul economic comun.
Rusia este gata să semneze contractul imediat, însă Nazarbaiev și Lucaşenco au anumite obiecții. Președintele belarus și-a anunțat motivele, până la summitul de la Minsk. Lucaşenco afirmă că, Uniunea Eurasiatică trebuie să acționeze fără excepții și limite la reglementările comune vamale, pe care insistă Rusia.
"Haideți să eliminăm toate restricțiile. Însă dacă acum sunteți gata doar să semnați acordul, iar eliminarea restricțiilor să se producă peste 10-15 ani, înseamnă că atunci vom și-l semna", a spus Lucaşenco pe 22 aprilie, în adresarea sa anuală către poporului belarus și Adunarea Națională a acestei țări.
În declarația lui Lucașenco este vorba despre înțelegerea dintre Moscova și Minsk. Astfel, Belarus importă petrolul rusesc fără taxe însă plătește în bugetul de stat al Rusiei  taxa obținută din exportul în afara Belarusului a produselor obținute din petrolul importat. Conform calculelor Ministerului rus de Finanțe, dacă Moscova va ceda în fața condițiilor lui Lucaşenco și va renunța la restituirea taxelor, bugetul rus va pierde anual aproximativ 30 miliarde USD.
Președintele Kazahstanului consideră că continuă să persiste dificultăți în promovarea produselor alimentare din Kazahstan, în special carnea și produsele din carne, pe piața rusă, nu există acces liber la piața energiei electrice a Rusiei, sunt limitate posibilitățile pentru tranzitul de energie electrică. Codul Vamal al Uniunii Vamale trebuie facilitat şi liberalizat la maxim.
Kazahstanul continua să ceară constant Moscovei să-i ofere dreptul de a exporta gazul în Europa, prin infrastructura „Gazprom”-ului rusesc.
Se pare că Kremlinul nu se așteaptă ca disputele privind Acordul de constituire a Uniunii Economice Eurasiatice să fie finalizate la summitul din 29 aprilie. Potrivit lui Iurii Uşakov, semnarea finală a acordului este programată pentru sfârșitul lunii mai, la Astana.
Comentarii: 0  
 
TAGURI