Pavel Filip și Andrian Candu au comemorat victimele primului val de deportări staliniste
13 Iunie 2017 12:00
Prim-ministrul Pavel Filip şi preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, au participat astăzi la ceremonia de comemorare a victimelor primului val de deportări staliniste, din 1941. Alături de demnitari, au depus flori la „Trenul durerii” din scuarul Gării feroviare membri ai Executivului şi ai Cabinetului Prim-ministrului.

Premierul Pavel Filip a declarat că această zi trimite cu gândul la citatul unui filozof care spunea că dacă nu ai memoria istoriei, rişti să o repeţi. „Cred că nu există familie în Republica Moldova care nu ar avea legătură cu cei care au fost deportaţi în Siberia sau în Kazahstan. De aceea noi am ales ca direcţie de dezvoltare a ţării un vector care înseamnă alte valori, o democraţie autentică, libertate, o competiţie corectă. Valorile europene pe care le promovăm sunt foarte importante, pentru că vin să aducă oamenilor libertate”, a spus Pavel Filip.

Astăzi se împlinesc 76 de ani de la primul val de deportări staliniste din Basarabia. Conform datelor oficiale, aproximativ 15 mii de persoane au fost deportate în noaptea de 12 spre 13 iunie.

Au urmat alte două valuri de deportari în 1949 şi 1951, în urma cărora au avut de suferit alte aproape 38 de mii de persoane.

Comentarii: 0  
 
TAGURI