Usatîi nu neagă că i-a transmis unei persoane implicate în Laundromat informații confidențiale din dosarele instrumentate de Procuratură
7 Iunie 2017 15:05
Primarul de Bălți Renato Usatîi, aflat de mai bine de jumătate de an la Moscova nu neagă veridicitatea mesajelor din poșta sa electronică spartă recent de hackeri, inclusiv că ar fi transmis unor persoane implicate în operațiunea Laundromat detalii din dosarele aflate în gestiunea organelor de drept, inclusiv din dosarul Platon.

Usatîi a publicat miercuri pe portalul său ru1.md o știre prin care neagă veridicitatea unor conversații pe Viber și WhatsApp cu Ilian Cașu, Grigore Petrenco și alte personaje, spunând că este  gata să răspundă penal dacă măcar  unul din aceste mesaje se adeverește.

În același timp, el nu neagă veridicitatea mesajelor din adresa sa electronică, apărute pe Internet. Mai mult, în cadrul unei intervenții live luni, Usatîi a recunoscut că adresa de e-mail renato2003@mail.ru  este a lui.

Este de menționat că în unul dintre mesajele publicate, Usatîi a transmis două fișiere. Primul întitulat „Dosarul spălare bani MICB” şi  al doilea - „Comisia rogatorie 2 PG catre PG FR (Platon)”. Ambele reprezintă scurgere ilegală de informaţii din dosarele instrumentate de Procuratura Generală de la Chişinău pe numele lui Veaceslav Platon.

Fișierele au fost transmise lui Boris Uşerovici, adjunctul lui Andrei Krapivin, fostul consilier şi prieten al directorului Căilor Ferate Ruse (РЖД) Vladimir Yakunin. Andrei Krapivin a decedat în martie 2015 în Elveţia în circumstanţe dubioase, imediat după asta urmând demisia lui Yakunin din funcţia de director al Căilor Ferate Ruse. Vladimir Yakunin a fost rezident KGB în SUA în perioada sovietică, apropiat al lui Vladimir Putin. Andrei Krapivin era şi el colaborator al KGB (FSB), ca şi adjuncţii săi Boris Uşerovici şi Valeri Markelov. Presa rusă a scris despre legăturile lui Uşerovici şi Markelov nu doar cu FSB, dar şi cu gruparea criminală de la Moscova Solntsevskaia Bratva.

În presă au fost publicate și mesaje transmise de Usatîi pe două adrese care se aseamănă foarte mult cu nume de cod ale unor agenți – „ash987” şi „grast5228”. În acest mesaj transmite date ale unor jurnaliști, dar și ale unui director adjunct al Serviciului român de Informații Externe. Totodată, Usatîi menționează în mesaj că Natalia Morari este împreună cu Chiril Lucinschi. În mesaj parcă s-ar sugera că Morari își îndeplinește cu succes misiunea.

Renato Usatîi nu a negat că a transmis ilegal informații din dosarele legate de Platon, dar a spus doar că nu-și amintește.

Comentarii: 3  
Petru 7 Iunie 2017 16:26
0 (0)
Dar cum ar putea sa nege cand sunt dovezi? Doar nu a negat nici veridicitatea mailurilor care au fost sparte de hackeri. L=au prins pe Usatii.
Alic 7 Iunie 2017 16:34
0 (0)
N-al mai inteleg, el lupta cu Plahotniuc, dar si mai ajunta banditii, pai cu ce el ii mai bun?
realist 7 Iunie 2017 17:07
0 (0)
Precis ca a trimis cuiva din anturajul lui Platon, cel ce instrumenta Laundromatul din Moldova
 
TAGURI