Experții dau de pământ cu „filmul-bombă” al lui Usatîi: un FÂS
7 Iunie 2017 10:48

Pe parcursul a trei ore, deși Renato Usatîi vorbește de toate și de toți, nu scoate nicio vorbă despre interesele și prietenii comuni cu Gherman Gorbunțov, sau despre Vlad Filat și afacerile pe care le punea la cale cu acesta.

„Ce a vrut să ascundă Renato prin asta? Poate faptul că după Universal Bank, a doua mare nereușită a lui în Moldova a fost Calea Ferată pe care se înțelesese cu Filat să o ia în concesiune?”, se întreabă expertul.

O altă chestie interesantă în film, adică în conținutul acestuia, este lipsa momentului cheie din care a început conflictul cu Plahotniuc, pe care și încearcă de fapt să-l discrediteze în superproducția de o calitate îndoielnică. Revedeți filmul. Acest moment pur și simplu nu există. Posibil că acest conflict a început la ordinul cuiva.

În plus, documentarea filmului lasă mult de dorit. Pe lângă niște presupuse discuții prin WhatsApp, Usatîi nu prezintă practic nimic. Iar aceste presupuse conversații au valoarea zero fără probe.  „Or, dacă pe un chat se discută despre faptul că cineva l-a plătit pe procuror, în momentul în care nu ai cel puțin dovada că în realitate în acea perioada în care ar fi fost plătit, procurorul a primit suma, si-a procurat ceva, a fost filmat cu banii în mână (cauză efect) a dat un chef în cadrul căruia a spus că a devenit bogat, si-a cumpărat un rolex, sau orice altceva care măcar indirect să arate că el a primit banii - discuțiile din chat rămân a fi doar discuții, mai ales dintre doi criminali, care cu asta se ocupă - escrocherii - adică încearcă să ia banii prin minciună, inclusiv unii de la alții”, comentează expertul.

La fel este și în cazul vocilor care apar în convorbirile telefonice – dacă o parte par reale, altă parte trezește dubii serioase. „La fel de suspecte ca și cele ale prankerilor care la comanda lui Usatîi l-au dus de nas pe Timofti, lucru recunoscut chiar de el. Dar asta e jumătate de problemă. Poate anume de asta filmul e în rusă? Ca să fie falsificate mai ușor probele audio în laboratoarele moscovite ale FSB-ului ?”.

„Și cel mai important - unde-i noutatea? Unde-i bomba, cum s-ar zice? Se creează impresia că în filmul respectiv, Usatîi își plânge de milă: Vezi doamne am încercat să fac business cu bandiții și să devin bandit mare ca ei, dar ei m-au KIDANIT”, mai scrie Andrievski citat de Politics.md.

Filmul a ieșit lălăit, întins, necaptivant, pentru că abundă de detalii neinteresante și neesențiale pentru spectator. Și asta din simplul motiv că autorului (3 în 1), care a trăit personal povestea, îi pare important totul, iar capacitatea lui de a rezuma episoade întregi în câteva secunde e redusă, consideră Andrei Andrievski.

„Așadar am vizionat un film despre Renato care nu e bandit, dar se întreține bine merci cu ei, care nu e din FSB, dar are acces la tehnologiile FSB-ului, care nu minte, dar ascunde cele mai importante detalii. Un film de dragul cuvântului film. În popor i se spune fâs, sau bășină”, concluzionează autorul.

Comentarii: 3  
Daniel 7 Iunie 2017 12:02
0 (0)
rahat da nu film..
Alexei 7 Iunie 2017 12:38
0 (0)
Usatii a promis bomba dar a prezentat doar niste screenshot-uri falsificate. Astfel Usatii s-a discreditat pe sine insusi o data in plus.
Teodor 7 Iunie 2017 13:38
0 (0)
Un desen animat pentru adormit copii.
 
TAGURI