O comisie a Parlamentului s-a întrunit în ședință la rezervația Orheiul Vechi
29 Martie 2017 16:31
Rezervaţia cultural-naturală Orheiul Vechi din raionul Orhei a găzduit ieri, ședința Comisiei cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media a Parlamentului, scrie Democracy.MD.

Deputații au audiat autoritățile publice centrale și locale despre situația complexului, problemele existente de conviețuire în zonă, precum și construcțiile care au fost efectuate la biserica „Nașterea Maicii Domnului” de pe teritoriul rezervației cultural-naturală Orheiul Vechi.

Viceministrul Culturii Gheorghe Postică a informat că în anul 2009, complexului turistic Orheiul Vechi i s-a oferit statut de rezervație cultural-naturală. Aceasta cuprinde 11 mii hectare, inclusiv 6 mii hectare ale zonei de protecție. Se află în defileul stâncos al râului Răut, într-un loc de importanţă strategică, aproape de vărsare în fluviul Nistru.  În zona Orheiului Vechi sunt prezente vestigii arheologice din toate epocile, inclusiv urmele a şase cetăţi getice și complexe rupestre creştine.

Potrivit raportorului, în prezent această zonă turistică este puternic poluată, infrastructura nu este dezvoltată, iar activitatea turistică este insuficient controlată. Pentru ameliorarea situației, Ministerul Culturii în colaborare cu INCP ”Urbanproiect”a elaborat proiectul Planului de amenajare a teritoriului care se află la etapa de avizare cu alte structure responsabile.

„De asemenea, a fost elaborat proiectul Strategiei de dezvoltare a rezervației cultural-naturale Orheiul-Vechi pentru perioada 2017-2025. Documentul urmează a fi aprobat de Guvern, în următoarea perioadă”, a menționat viceministrul.

Directorul rezervației, Veaceslav Popescu s-a referit la construcțiile neautorizate efectuate la biserica de pe teritoriul complexului.

Deputații au vizitat patrimoniul cultural al rezervației, au discutat cu starețul bisericii și și-au exprimat deschiderea examinării unor propuneri de completare și modificare legislativă pentru îmbunătățirea instrumentelor regulatorii necesare pentru managementul eficient al zonei.

Comentarii: 0  
 
TAGURI