VIDEO // Echipa lui Usatîi – de la proxeneți și traficanți de droguri, la hoți în lege și apropiați ai lui Platon
22 Septembrie 2016 11:08
Despre anturajul primarului de Bălți Renato Usatîi, el însuși un controversat cu pete negre în biografie s-a scris de mai multe ori, dar ultimele evenimente nu pot fi lăsate fără atenție pentru a mai analiza o dată cu ce fel de tipi se înconjoară acest politician. Astfel, înțelegem că și-a tras sub el (pe linie de partid) fel de fel de personaje dubioase, pornind de la proxeneți și traficanți de droguri până la persoane controversate care duc direct la un alt controversat – Veaceslav Platon.

Despre unul din aceștia – Nicolae Hacico, presa a scris zilele trecute după ce a fost pus în cătușe pentru trafic de droguri. Hacico a fost reținut ”după ce ar fi minţit doi cetăţeni străini că în ţara noastră pot fi cultivate plante narcotice. Acesta le-ar fi eliberat şi o pretinsă licenţă contra unei sume de 25 mii de euro. Mai mult decât atât, „afaceriştii” le-au spus anchetatorilor că Hacico le-ar fi organizat o întâlnire cu „cel mai influent politician din ţara noastră, viitor premier al Republicii Moldova - Renato Usatîi”. Prezentările de rigoare, făcute de Hacico ar fi facilitat iniţierea afacerii, scrie portalul deschide.md. Iar curajosul Hacico, cel care a fost unul din susținătorii protestului cu genericul „numatem” a făcut pe el de frică, după cum reieșea din imagini video de la fața locului.

Iar un alt apropiat al lui Usatîi – Eduard Patrașca, personaj care apare în mai multe poze alături de Usatîi, a fost reținut acum două zile, alături e fiul unui deputat, pentru „proxenetism”.

Presa a mai scris că președintele (sau fostul președinte al) organizației teritoriale din Dondușeni, Ruslan Zaplitnîi gestiona un canal ilicit de comercializare a substanțelor narcotice pe zona Dondușeni. La fel și colegul său de la Soroca, Iurie Todereanu, anterior a activat pentru o grupare criminală formată încă în anii 90, iar 2011-2012 a fost partener de afaceri cu un individ suspectat de comercializare ilegală a armamentului și munițiilor pe teritoriul RM și în exterior. Mai târziu, Todereanu ar fi protejat o grupare criminală specializată în furturi de vite. La Briceni, un membru activ al Partidului Nostru, Oleg Bețean, a fost anterior membru al unei rețele de traficanți de droguri. Președinte al organizației teritoriale Florești,  Ruslan Crîjanovschi, era anterior responsabil de zona Nord a Moldovei pentru piramida financiară MMM.

Iar astea sunt doar dedesubturile „legăturilor primejdioase” ale lui Usatîi. Să ne aducem aminte aici despre prietenia cu care chiar el se lăuda cu renumitul hoț în lege Bulgaru, care se ascunde la Moscova și este vecin cu Usatîi. Apoi Igor Nedosecikin, fost vicepreședinte la Moldinconbak, care a candidat în 2014 la parlamentare pe lista lui Usatîi și care a fost unul din principalii săi sponsori de campanie. „Sponsorul lui Usatîi este un apropiat de-al controversatului Veaceslav Platon, cel despre care se spune că încă ar controla Moldindconbank, dar şi că ar fi unul dintre susţinătorii din umbră al proiectului politic condus de Usatîi”, scria în 2014 Ziarul de Gardă.

Însușii Usatîi, se pare că nu și-a luat pe lângă el și le-a încredințat funcții de răspundere unor proxeneți, pentru că mai multe surse spun că el însuși este un consumator înrăit de droguri și client fidel al cazinourilor. Probabil de asta și a decis interzicerea cazinourilor la Bălți. Ca să fie cât mai departe de păcat. Nu în puține înregistrări video Usatîi a apărut fumând, aparent beat și chiar drogat.

Însă, ce ține de echipă, nu pare să o țină prea aproape de inimă, întrucât o lasă în cele mai grele momente și fuge la Moscova. Asta în pofida faptului că se tot laudă că filmul său preferat este Hatiko (a nu se confunda cu Hacico), care este un exemplu de fidelitate și prietenie. Exemplul cel mai concludent a fost scrutinul parlamentar din 30 noiembrie 2014, când Usatîi a fugit la Moscova cu doar 2 zile înainte de alegeri. Probabil nu a vrut să apară în presă în aceeași situație rușinoasă în care a fost filmat zilele trecute colegul său Nicolae Hacico.

Comentarii: 0  
 
TAGURI