Europenii critică dur derogările de la standardele internaţionale, prin legile votate de PLDM şi PCRM
3 Mai 2013 20:28
4611 0 Democracy Media
Comisia de la Veneţia se declară îngrijorată de proiectul legii votat vineri de PLDM şi PCRM care prevede că judecătorii Curţii Constituţionale pot fi revocaţi din funcţie de către parlament. Preşedintele Comisiei a adresat un mesaj parlamentului , la doar câteva ore de la aprobarea legii în prima lectură, în care îi cere să renunţe la acest proiect, care este în contradicţie cu standardele internaţionale.

”O astfel de prevedere este într-o contradicţie clară cu Standardele Europene în domeniul justiţiei constituţionale şi este o încălcare vădită a articolului 137 din Constituţia Republicii Moldova. Curtea Constituţională are rolul de a controla activitatea Parlamentului. Supunerea judecătorilor din cadrul acesteia să câştige «încrederea» Parlamentului, contravine totalmente cu rolul pe care îl are o Curte Constituţională”, se spune în mesaj.

Gianni Buquicchio îi recomandă ”insistent” parlamentului să nu adopte această lege şi sugerează că ar trebui examinată şi de Curtea Constituţională. ”Recomand insistent Parlamentului să nu adopte această lege. Consider că este sarcina actualei componenţe a Curţii Constituţionale să decidă constituţionalitatea acestei prevederi”.

PLDM şi PCRM au votat un proiect al comuniştilor, care prevede că ”procedura de ridicare a mandatului judecătorului pentru încălcare a jurământului sau pierdere a încrederii se iniţiază la cererea a cel puţin 25 de deputaţi, iar hotărârea se aprobă cu votul a cel puţin 2/3 din numărul deputaţilor aleşi”.

Comisia de la Veneţia reprezintă reperul cel mai înalt al analizei principiilor constituţionale din spaţul Consiliului Europei şi funcţionează ca un exemplu de moralitate şi profesionalism – repere respectate de toate statele europene. Recomandările Comisiei de la Veneţia sunt considerate a fi un sfat al celor mai bine pregătiţi experţi în legislaţie şi principii europene.

 

Comentarii: 0  
 
TAGURI