Republica Moldova va deschide mai multe consulate onorifice în Italia
9 August 2016 17:30
Stela Stângaci, ambasadorul Republicii Moldova în Italia a anunțat că țara noastră va deschide mai multe consulate onorifice în Italia, până la sfârşitul acestui an, comunică Democracy.MD.


„Relațiile moldo-italiene au evoluat frumos. În momentul stabilirii relațiilor cu Italia s-a început practic de la zero, nu erau ambasade, nu erau niciun fel de acorduri. În această perioadă s-a deschis Ambasada Republicii Moldova la Roma și există două consulate, la Milano și la Padova. Italia are ambasadă la Chișinău. Acum se muncește la consolidarea instituției consulatelor onorifice”, a comunicat diplomata.

Potrivit ambasadoarei, până la finele anului se dorește redeschiderea unui consulat onorific, dar și deschiderea altora la Florența, la Verona, la Torino și la Treviso, precum și în alte localități.

Acum există și două camere de comerț, una moldo-italiană și alta italiano-moldavă, care aduc o contribuție valoroasă la dezvoltarea relațiilor comercial-economice dintre cele două state.

Mai mult, Stela Stângaci precizează că Italia este un partener economic important al Republicii Moldova plasându-se pe locul trei la capitolul exporturi și importuri.

„Anul trecut a fost o scădere ușoară a schimburilor comerciale, pe italieni i-a speriat un pic situația instabilă din țară. Dar am văzut că de la începutul anului curent situația se îmbunătățește. Italia este pe locul doi după numărul de investiții făcute și după numărul de întreprinderi mixte cu capital străin din Moldova”, a specificat diplomata.

Ambasadorul Republicii Moldova în Italia a mai spus că în Italia există peste 70 de asociații de moldoveni, care în ultima perioadă se implică social, dezvoltă voluntariatul, acordă servicii de informare, și aceasta ajută la creșterea calitativă a diasporei moldovenești în Italia.

Comentarii: 0  
 
TAGURI