Liberalii ar putea fi rejectaţi de la guvernare
9 Aprilie 2013 16:24
3886 0 www.dw.de
  În logica jocurilor politice din Republica Moldova se evidenţiază două scenarii: ori alegeri anticipate (determinate de imposibilitatea instituirii noului guvern), ori o coaliţie de guvernare fără Partidul Liberal.

 În logica jocurilor politice din Republica Moldova se evidenţiază două scenarii: ori alegeri anticipate (determinate de imposibilitatea instituirii noului guvern), ori o coaliţie de guvernare fără Partidul Liberal.

Preşedintele Nicolae Timofti nu a reuşit încă să identifice o candidatură care să fie acceptată de toate cele trei partide necomuniste din Parlament, iar duminică expiră termenul pînă la care şeful statului trebuie să desemneze candidatura premierului.

Deşi democraţii (PD) au fost cei care au votat pe 5 martie, împreună cu comuniştii, pentru demisia Guvernului condus de liberal-democratul Vlad Filat, acum nu PD, ci deputaţii liberali (PL) sunt cei care se opun desemnării lui Filat pentru funcţia de şef al viitorului executiv. PL cere ca Filat să renunţe la ideea de a mai ocupa funcţia de prim-ministru în schimbul refacerii Alianţei pentru Integrare Europeană (PLDM, PD şi PL).

Vlad Filat, singurul candidat

Pe de altă parte, PLDM a anunţat că nu va susţine alt candidat la funcţia de prim-ministru şi a invocat ponderea PLDM în structura politică a actualului Parlament - 31 de deputaţi din totalul de 101. În cazul în care nu ar fi ales prim-ministru, liderul PLDM, Vlad Filat, ar rămâne fără funcţie vizibilă, iar acest lucru ar şubrezi poziţia partidului în perspectiva viitoarelor alegeri. În plus, aşa cum arată acum tabloul electoral, PLDM ar fi avantajat în cazul alegerilor ancipate, fiind perceput ca victimă a elementelor mafiote din sistemul politic, care au pactizat ca să-l demită pe Filat, după ce acesta a încercat să închidă câteva canale de exploatare a banilor murdari.

PL refuză să mai participe la negocieri

În situaţia creată, şeful statului, Nicolae Timofti, căruia îi revine sarcina constituţională de a desemna candidatura prim-ministrului, are puţine piste de negocieri. Până acum, preşedintele a purtat discuţii cu reprezentanţii partidelor din alianţa destrămată, mizând pe faptul că va reuşi să-i apropie. Dar planul se pare că a eşuat, după ce liberalii au anunţat că refuză să mai participe la negocieri dacă mai aud numele lui Vlad Filat ca potenţial candidat la şefia viitorului cabinet de miniştri. Liderul PL, Mihai Ghimpu, i-a recomandat lui Filat „să se aşeze pe prispă şi să se mai odihnească”. (...) „Dacă Vlad Filat rămâne prim-ministru, va compromite definitiv partidele democratice şi putem să nu mai fim la putere în 2014, pentru că Vladimir Voronin (liderul PCRM) va reuşi să dea jos, în jumătate de an, guvernul cu Filat în frunte. Noi nu trebuie să oferim comuniștilor și Federației Ruse posibilitatea să blocheze semnarea celor două acorduri cu UE (Acordul de asociere şi Acordul de liber schimb la summit-ul de la Vilnius din toamna anului 2013 - n.n.) și conectarea gazoductului Iași-Ungheni. Ei vor să distrugă Republica Moldova. Noi trebuie să fim curați ca lacrima, nu să punem în fruntea noastră corupția și contrabanda”, a declarat liderul PL.

Alianţă cu neafiliaţii pro-ruşi

O altă variantă ar fi crearea unei noi alianţe, fără Partidul Liberal, dar cu atragerea aşa-zişilor deputaţi neafiliaţi, care sunt 9 la număr. PLDM are 31 de deputaţi, PD - 15. În total - 55 de voturi, suficiente pentru a vota noul guvern. Dar cea mai mare parte a neafiliaţilor sunt transfugi din Partidul Comuniştilor, au viziuni pro-ruseşti şi, potrivit presei, sunt finanţaţi de anumite cercuri politico-oligarhice de la Moscova. Despre acest scenariu nu se discută public, dar este intens analizat la cel mai înalt nivel, fapt care se pare că îi îngrijorează pe liberali.

În cadrul ultimei sale intervenţii publice, deputatul PL, Valeriu Munteanu, a menţionat că „o eventuală coaliţie de guvernământ fără PL ar fi un scenariu ruşinos, disperat şi contrar intereselor ţării”. „Liberalii nu se gândesc la anticipate, suntem hotărâţi în resetarea Alianţei pentru Integrare Europeană, însă fără năravuri. Sunt unii actori politici care una spun, dar alta fac”, a menţionat el, fără a da nume.

Prognozele analiştilor politici sunt pesimiste. Anatol Ţăranu consideră că formarea unei majorități parlamentare cu PL, PD și PLDM nu mai este posibilă, iar Oazu Nantoi crede că alegerile anticipate sunt inevitabile.

Voronin „optimist”

Mult mai optimist este liderul comunist Vladimir Voronin. El a declarat că nu crede că se va ajunge la alegeri anticipate. “Partidele din fosta Alianţă vor vota orice persoană la funcţia de premier, deoarece le este frică de ceea ce ar putea păţi dacă revenim noi, comuniştii, la guvernare”. Potrivit lui Voronin, “liderii celor trei partide vor fi obligaţi de oficialii din Uniunea Europeană să găsească (un) consens”.

Comentarii: 0  
 
TAGURI