O companie chineză a propus realizarea unei centrale nucleare pe malul Prutului. Ce spun autorităţile de la Chişinău
10 Iulie 2016 13:01
China vrea ca Republica Moldova să ajungă o putere energetică nucleară. În acest sens, compania de stat China National Nuclear Power Company a propus autorităţilor de la Chişinău realizarea în comun a unei centrale nucleare pe malul Prutului.

Chinezii au venit cu inițiativa de a se ocupa de finanţare şi de operare. Autorităţile de la Chişinău, însă, ezită, deoarece Moldova nu are destulă apă de răcire şi nici expertiză în domeniul nuclear.

De menționat este că Guvernul Republicii Moldova ar prefera să se axeze pe energie regenerabilă. O delegaţie de experţi chinezi a vizitat în luna mai Republica Moldova pentru a identifica oportunităţi pentru creşterea „cooperării bilaterale în sectorul energetic“, potrivit unui comunicat.

Oficialii chinezi şi moldoveni au agreat realizarea unui studiu de fezabilitate pentru „lansarea de noi proiecte pentru producerea de electricitate în Moldova” până la finele anului 2016. „Oficial, NNPC doreşte să investească în „energie regenerabilă – vânt, solar, etc” în Moldova, o ţară de 3 milioane de locuitori. Dar acel „etc” este cel care contează”, scrie OilPrice.com. 

Precizăm că Moldova este dependentă în proporţie de 80% de energia produsă într-o centrală pe cărbune din regiunea separatistă Transnistria, deţinută de către colosul rus de stat Inter RAO. Realizarea unei centrale nucleare chineze în Moldova ar rupe dependenţa acesteia de Rusia.

În cazul în care se va da acordul, un astfel de proiect nu ar putea fi realizat decât pe malul Prutului sau al Nistrului, pentru că reactoarele nucleare necesită apă de răcire. Totodată, centralele nucleare sunt foarte scumpe. În comparaţie, Reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă, pe care România vrea să le construiască împreună cu alt grup chinez – respectiv China General Nuclear Power Corp – costă 6,5 miliarde de euro. România are un Produs Intern Brut (PIB) de peste 160 de miliarde de euro, pe când Moldova are un PIB anual de circa 7 miliarde de euro, adică aproape de cât costă realizarea efectivă a două reactoare.

Comentarii: 0  
 
TAGURI