ȘAH MAT pentru ALIANȚĂ! Filat iese din AIE-2 și colaborează cu PCRM!
13 Februarie 2013 15:58
4201 0 Democracy Media
PLDM a  ieșit din Alianţa pentru Integrare Europeană. Anunțul a fost făcut astăzi, în cadrul Briefingului susținut de Vlad Filat, prim-ministrul Republicii Moldova.

PLDM a  ieșit din Alianţa pentru Integrare Europeană. Anunțul a fost făcut astăzi, în cadrul Briefingului susținut de Vlad Filat, prim-ministrul Republicii Moldova.

Filat s-a adresat către partenerii de Alianță și a propus ca Acordul de constituire a Alianței să fie revizuit și să fie excluse prevederile care încalcă norma legală și standardele democratice.

Totodată, liderul PLDM le cere colegilor din AIE să nu declanșeze mecanismul alegerilor anticipate pentru a nu devia Republica Moldova de la parcursul european.

Problema conturată de către Filat a fost concentrarea instituțiilor statului și mass-media în mâna unor „structuri oligarhice”. „Azi suntem martorii unii campanii de sacrificare a intereselor statului, în numele intereselor unei persoane. R. Moldova este sub asediul unei structuri oligarhice. Această stare de lucru nu poate fi continuată. Pune sub semnul întrebării nu doar parcursul european al R. Moldova, dar și existența statului R. Moldova. Eu nu am crezut niciodată că după 3 ani de guvernare voi ajunge la concluzia că pericolul nu vine din afară, dar se află la guvernare”, a subliniat acesta.

Tot astăzi, reprezentanții PCRM și PLDM din cadrul Comisiei juridice, numiri și imunități au avizat pozitiv proiectul liberal-democraților pentru excluderea funcţiei de prim-vicepreşedinte al Parlamentului. Decizia finală urmează să fie luată în cadrul şedinţei plenare a Legislativului.

Vlad Filat, președintele Partidului Liberal Democrat, a menționat că sunt două metode prin care l-ar putea da jos din prezidiul Parlamentului pe Vlad Plahotniuc. Prima cale ar fi desființarea funcției de prim-vicepreședinte al Parlamentului, pe care tot Alianța a creat-o pentru vicepreședintele PD, iar cea de a doua - revocarea acestuia din funcția de prim-vicespeaker.

Contactat de Democracy pentru a comenta evenimentul, analistul politic, Roman Mihăieș a declarat că ieșirea Partidului Liberal Democrat din Alianță duce la distrugerea Guvernului proeuropean și chiar  stoparea sau suspendarea procesului de  integrare europeană a Republicii Moldova. Iar a doua acțiune seamănă a fi un pas ferm spre o alianță cu Partidul Comunist. 

Comentarii: 0  
 
TAGURI