Filat a declarat comisiei parlamentare că a aflat despre decesul lui Sorin Paciu din presă
5 Februarie 2013 14:54
3139 0 newsmoldova.md
  Primul ministru al Moldovei Vladimir Filat, audiat marţi de comisia parlamentară de anchetă, a declarat că a aflat despre decesul lui Sorin Paciu în timpul vînătorii din mijloacele de informare în masă, transmite agenţia Novosti-Moldova.

 Primul ministru al Moldovei Vladimir Filat, audiat marţi de comisia parlamentară de anchetă, a declarat că a aflat despre decesul lui Sorin Paciu în timpul vînătorii din mijloacele de informare în masă, transmite agenţia Novosti-Moldova.

„La acel moment deţineam doar informaţia despre asasinatul de la casa valutară din Făleşti. Despre cazul de la vînătoare am aflat din presă. Există SIS, MAI, care sînt abilitate să investigheze cazul”, - a spus Filat.

După audieri Primul ministru le-a declarta jurnaliştilor că va solicita demisia directorului ÎS „Registru” Sergiu Răileanu, precum şi a viceministrului sănătăţii Gheorghe Ţurcanu, care a aflat despre incidentul de la vînătoare de la ex-procurorul general Valeiu Zubco încă la 23 decembrie.

Marţi vor fi audiaţi primarul Chişinăului Dorin Chirtoacă, prim-vicespeakerul Parlamentului Vlad Plahotniuc, precum şi liderul Partidului Liberal din RM Mihai Ghimpu.

 La 23 decembrie în Rezervaţia Pădurea Domnească, în timpul vînătorii, la care a participat şi procurorul general Valeriu Zubco, a fost asasinat Sorin Paciu, în vîrstă de 34 de ani. Liderul mişcării „Antimafia” Sergiu Mocanu l-a acuzat de aceasta pe Zubco. Procuratura Generală a respins categoric aceste acuzaţii, iar Zubco personal a declarat că „îşi va da demisia, dacă va fi găsit vinovat”.

Suspect în cazul despre asasinarea lui Paciu este fostul vicepreşedinte al Curţii de Apel Chişinău Gheorghe Creţu, căruia i-a fost ridicată imunitatea de judecător.

La mijlocul lunii ianuarie în legătură cu acest fapt a fost intentat dosar penal în temeiul articolelor 233 (Vînatul ilegal) şi 235 ale CP al RM (Încălcarea regimului de administrare şi protecţie a fondului ariilor naturale protejate de stat).

Procurorul general Valeriu Zubco şi-a dat demisia la 18 ianuarie. Parlamentul ţării a acceptat-o la 21 ianuarie. A fost de asemenea eliberat din funcţie şeful Agenţiei Moldsilva Ion Lupu, care şi-a dat demisia la 18 ianuarie. Guvernul a aprobat această decizie la 30 ianuarie.

Comentarii: 0  
 
TAGURI