Legea muzeelor a fost publicată în Monitorul Oficial
12 Ianuarie 2018 16:30
Legea muzeelor a fost publicată astăzi în Monitorul Oficial al Republicii Moldova. Documentul prevede modernizarea și eficientizarea activităţii muzeelor din țara noastră, relatează Democracy.MD.

Noua lege prevede crearea unui Centru metodic în domeniul muzeografiei, care va acorda asistență instituțiilor de profil. Totodată, vor fi pregătiți specialiști în domeniu, iar programele educaționale ale muzeelor vor fi plasate în curriculumul școlar, relatează Moldpres. 

De asemenea, documentul reglementează înființarea și clasificarea muzeelor, a patrimoniului muzeal, a bazei tehnico-materială și finanțarea instituţiilor muzeale. La fel, în scopul monitorizării eficiente a activităţii muzeale, a fost introdusă procedura de acreditare, reorganizare și lichidare a muzeelor.

Legea muzeelor a fost elaborată pentru executarea angajamentelor asumate de Republica Moldova în cadrul Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, precum și în conformitate cu Strategia de Dezvoltare a Culturii „Cultura 2020”.

Prezenta lege intră în vigoare la trei luni de la data publicării în Monitorul Oficial al Republicii Moldova. Astfel, în termen de 12 luni de la data intrării în vigoare, Guvernul va pune în concordanță actele sale normative cu prezenta lege.

 

Comentarii: 0  
 
TAGURI