În Moldova a început Săptămâna Mondială de Conștientizare a Rezistenței la Antibiotice
14 Noiembrie 2017 09:30
Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale, Centrul Naţional de Sănătate Publică, Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii au lansat luni un şir de evenimente publice dedicate Săptămânii Mondiale de Conştientizare a Rezistenţei la Antibiotice, desfăşurată în perioada 13-19 noiembrie.

Surse din cadrul Ministerului Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale au comunicat pentru Infotag că rezistenţa la antibiotice reprezintă o problemă specială de sănătate publică în Republica Moldova. Rezultatele privind sensibilitatea la preparatele antimicrobiene atestă o rezistenţă îngrijorătoare faţă de medicamentele incluse în protocoalele naţionale pentru terapia de primă linie.

"În fiecare an, la nivel mondial, se înregistrează circa 440 de mii de cazuri noi de tuberculoză cu rezistenţă multiplă la medicamente. Dintre acestea, circa 81 de mii de cazuri sunt înregistrate în regiunea europeană a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), inclusiv Republica Moldova", au menţionat specialiştii.

Printre evenimentele incluse în program este expunerea în Centrul de Excelenţă în Medicină şi Farmacie "Raisa Pacalo" a materialelor informaţionale privind rezistenţa antimicrobiană şi distribuirea lor; masa rotundă "Antibioticele eliberate doar cu reţetă" la Centrul Naţional de Sănătate Publică; flash-moburi cu distribuirea materialelor informaţionale şi masa rotundă cu crescătorii de păsări şi animale "Utilizarea antibioticelor în sănătatea animală".

Anual, peste 380 de mii de persoane din Uniunea Europeană contractează infecţii cu bacterii antibiotico-rezistente, iar 25 mii din ei decedează din cauza epuizării tuturor resurselor terapeutice.

 

Comentarii: 0  
 
TAGURI